Australian Institute of Architects

 

Mihaly Slocombe

Studio 4/41 Lygon Street
BRUNSWICK EAST VIC 3057

Ph. 03 9080 2238

info@mihalyslocombe.com.au
www.mihalyslocombe.com.au

 

Mihaly Slocombe is a young architecture studio established in early 2010 and dedicated to inventive, timeless, environmentally sustainable design. We believe that every project offers the opportunity to change the built environment for the better, a responsibility we take seriously. Be it a new house on a vineyard, a renovation to a warehouse shell or a revitalisation of a synagogue, we are passionate about unique solutions that not only meet our clients’ needs, but inspire them, challenge them and bring them closer to the land.


Project profiles

Hill House

Mornington Peninsula, Victoria, 2006

Hill House is a new house for a couple who have left their professional lives in the city and “retired” to the country to run a vineyard. The house is situated on the vineyard, set amongst the vines. Our brief was to design a house that feels cosy when occupied only by our clients and their golden retriever, yet spacious during frequent visits from family and friends. We needed to design it to have a low ecological impact, both in design and in use, and a strong connection between indoor spaces and the natural environment. Central to our design was a consideration of landscape. Formally, stabilised rammed earth walls respond to the natural wildness of the land, whilst fine timber window frames and joinery respond to the controlled order of the vines. Programmatically, indoor and outdoor living spaces bleed into one another. Culturally, an expansive “Australian” roof acts as water collector, heat vent and shelter whilst barbecuing. And environmentally, a combination of simple passive design techniques and complex active systems permit Hill House to be very close to resource neutral.



Basser House

Armadale, Victoria, 2010

Basser House is a renovation for a small family to an existing single-storey, double-fronted, red brick dwelling built in 1902 in the Edwardian style. The house is located in one of the oldest, most established suburbs of Melbourne. Our brief was to straighten out the cramped living areas of the original house to accommodate large dinner parties while retaining a sense of intimacy when occupied by our clients alone. The addition was to make the most of a tight site and provide a stronger link to the under-utilised back garden. Our design response seeks a thorough and intimate dialogue between the existing and new parts of the dwelling



Send to a friend

If you know of anyone who you think would like the details of this practice, you can forward them on. Simply fill the form below. You can include up to two friends.

PROFILE IMAGE
image # of #