Australian Institute of Architects

 

steelehouse

studio 33 22 Pakenham Street
FREMANTLE WA 6160

Ph. 08 6420 3506

info@steelehouse.com.au
steelehouse.com.au

 

steelehouse architecture is a small design focused practice delivering unique solutions to particular client conditions. Primarily experienced in single residential and additions projects. We strive to provide thoroughly considered and environmentally sensitive buildings. Within compelling composition of form.


Project profiles

Ellesmere St

Mt Hawthorn, 2013

A rear addition to an existing house. To provide a more open, naturally lit and spacious series of living spaces along with a new kitchen, laundry and 2 additional children's bedroom's well connected to living spaces and rear alfresco and yard. This was achieved by negotiating the connection of the south facing addition via a couple of clerestory windows which allowed the new parts to receive winter sun and the form of the addition to shroud the junction with a tough but nurturing skin which then opened to reveal a softer underbelly as the welcome transition at the alfresco.



Hawkstone St

Cottesloe, 2018

The design concept is to utilize the natural light and shading potential of a north facing yard in conjunction with the client’s aspirations and requirements. Also exploring architectural forms which animate and clearly articulate the act of making an addition to an existing structure. Projecting out the children’s upper floor rooms minimised addition’s impact on yard size and provides shade to alfresco deck, sheltering a strong connected transition from inside to outside. The ground floor internal living region is a collection of overlapping spaces with definition through subtle architectural devices. The added volumes and their cladding playfully define their distinct forms and a respectful relationship with the existing building. Roofing material is folded over edges as a skin or curtain, embracing an elegant shed like quality. Specific client’s desires manifest in a dramatic circular window and colourful tiling. The interiors are light, simple and relaxed, reflecting the nature of the clients.



Jarrad St

Cottesloe, 2015

A highly contrasting addition, in the manner of a modernist box is dropped on a historic federation house. The upper floor additions provide a suite of rooms for 3 boys, including a large play / project space. The object overhangs its host on 3 sides; to provide shade, reduce impact on yard areas and define its own form. Zinc cladding gives a strong grain of horizontal and vertical lines into which windows are carefully placed. Internally the stairwell and hall open up the roofspace to present a complex and large volume height above a canyon like hall. The final connection between existing and addition is made by an exquisitely detailed, perforated metal stair whose sheer translucency reveals the drama of this space. The addition was constructed off site and craned into its location minimising the amount of time clients were out of their home. This also allowed for greater care during construction.



Send to a friend

If you know of anyone who you think would like the details of this practice, you can forward them on. Simply fill the form below. You can include up to two friends.

PROFILE IMAGE
image # of #